Sector: Institutional & Academic

Tufts University – Collaborative Learning and Innovation Complex

Exterior 2-web
Classroom action-web
classroom people-web
Exterior 4-web
Hallway-web
Open Space 2-web
Classroom Interior-web
Open Space-web
Staircase from 1st floor-web
Stairs-web
Exterior 2-web thumbnail
Classroom action-web thumbnail
classroom people-web thumbnail
Exterior 4-web thumbnail
Hallway-web thumbnail
Open Space 2-web thumbnail
Classroom Interior-web thumbnail
Open Space-web thumbnail
Staircase from 1st floor-web thumbnail
Stairs-web thumbnail

The base building renovation of this 100,000 SF, 4-story, former woodworking warehouse required complete exterior concrete and masonry restoration, including new windows and metal siding. The restoration of the 100-year-old building also included repairs, such as the replacement of 25,000 SF of structurally unsound slab, and the build-out of the existing carriage house for a future Cafe.

Since the diaphragm is Post & Beam construction, repairs were required, given the age and weather damage, preceding a complete interior build-out for new classrooms and lab spaces.

The new space features polished concrete floors, solid surface tops, built-in credenzas, glass office fronts with sliding doors, ACT clouds, HVAC and Electrical.

Triple paned windows with argon gas between the panes and spray foam insulation throughout, make the building very efficient to heat and cool. Along with contributing to the LEED factors in the building, taking these steps ensured that outside noise, especially from the MBTA train running right outside, many times a day, does not disrupt students and teachers working in the building.

Demolition of an existing 1-story building adjacent to the carriage house made space for a new parking lot.

The interior of this well-worn, former warehouse was completely renovated for new use while incorporating several historic features of the building. Highlights include
re-using the original, exposed, sandblasted framework, refinishing of the 100-year-old flooring in several common areas, and creating a completely exposed MEP system with oval ductwork and a 36’ cable tray.

The work was scheduled within a tight time frame, during which the team members encountered a wide range of challenges. The most complex of these challenges pertained to the extensive coordination process required to produce a functional and aesthetically pleasing exposed MEP system, not an easy accomplishment.

This was one of Tufts’ largest redevelopment projects and re-purposed the building into a science and engineering facility to meet the University’s demand for new classrooms, teaching labs, research labs, and office and study space.

The project is LEED® Silver Certified.