Sector: Life Science & Technology

Biogen

Biogen

Commodore Builders is one of five construction managers that have a master service agreement with Biogen. To date, we have been working with Biogen for over 10 years and have completed over 60 projects on their campuses.

TD Lab
This 14,440 SF new laboratory and office project is located on the 6th Floor of Building 8 on Biogen’s Cambridge Campus and was designed to create an open and adaptable lab environment that provides flexibility, collaboration, efficiency and functionality. The Project relocated several groups that fall under the Technical Development department, and was broken into two phases: Pharmaceutical Product Development (PPD) and Analytical Development (AD).

The scope of work included the procurement of new equipment, lab bench design and installation, offices with glass fronts, and the construction of supporting spaces to include Cold Rooms and storage facilities. Schedule constraints helped drive the project’s deliverables and schedule, including the release of long lead items, preparation & execution of the permit documents, and other steps to help facilitate the fast-paced nature of construction on this project. Commodore Builders implemented several controls to make the construction process efficient in executing the team’s shared vision & goals.

Biotransformation Laboratory
The first phase of this project involved the fit-out of an area that allowed the users to relocate and set-up new equipment for their lab and the conversion of a walk-in cooler from +4c to -20c. Phase I also included the reconfiguration of electrical power to house the new and relocated equipment.

Phase II consisted of reconfiguring supply and exhaust equipment to allow proper ventilation for two bio-safety cabinets. The fit-out also included the installation of an island for new manufactured casework, installation of nitrogen, argon, helium, vacuum and compressed air lines.

Purification Suite
Commodore fit-out shell space on the 3rd floor of an occupied building to house a purification laboratory. Components installed for the new lab were new configured ductwork and sound attenuators for supply and exhaust air, installation of piping for purified water supply & return lines, compressed air, clean steam, nitrogen, vacuum and chilled water glycol lines. The interior also included radiant heating panels in an acoustical grid ceiling system, manufactured casework with epoxy tops and phenolic resin shelving and epoxy floors.